maandag 12 maart 2018

                                            Martijn Ubbels, eigenaar en ontwerper bij Dievorm                 WWW.DIEVORM.NL



3 GOUDEN TIPS VOOR EEN LOGISCH KEUKENONTWERP

TIP 1: JOUW ROUTE
De keuken is een werkplaats. Waar je continue heen en weer loopt, spullen pakt en teruglegt weggooit, opruimt, samenvoegt, bewerkt.
Je merkt pas hoeveel verschillende handelingen je in de keuken doet als je opeens ergens anders gaat koken. Onmiddellijk voel je je gehinderd omdat deze keuken niet is ingericht op jouw gewoontes.
Wat je hier mist is je eigen logistieke logica!

Als je de beslissing hebt genomen jezelf een nieuwe keuken te gunnen, is een zeer belangrijke keuze in het ontwerp: de volgorde van de verschillende keuken elementen. Een volgorde waarin jouw logistieke logica terugkomt.

Hoe kook jij?

Bijvoorbeeld, de Hollandse standaard: Je pakt ingrediënten uit de koelkast, die verzamel je op het aanrecht, om die vervolgens te gaan snijden en vervolgens in een pan water te doen en op het kookvuur te zetten. Of maak je bijvoorbeeld vaak maaltijdsalades of ovenschotels? Of wil je ten aller tijde makkelijk kunnen kiezen uit 60 kruiden, die je na het snijden toevoegt aan je marinade.

Je geniet optimaal van je nieuwe keuken als deze route terug te vinden is in je indeling. Dus van rechts naar links of van links naar rechts: koelkast, stuk werkruimte, spoelbak en kookgedeelte. Dit lijkt misschien heel logisch, maar als je kiest voor maatwerk kun je de keuken nog veel exacter afstemmen op jezelf. Zonde dus om deze flexibiliteit niet te benutten.

TIP 2: ALLES MET DE HAND?
In de keuken doe je continue werk waarbij je wel degelijk ‘ vieze ‘ handen krijgt, hoe lekker het gerecht dat je aan het bereiden bent ook is! 
Het komt vaak voor dat je natte handen hebt van het wassen van groente of plakkerige handen van het kneden van deeg of vette handen van werken met vlees. Daarom is het vervelend als je tussendoor een kastdeurtje of lade moet openen.

Om je deurtje of lade niet vies te maken moet je steeds eerst je handen wassen of ze afvegen aan een doek. Veel makkelijker is het daarom om ook je kastje te kunnen openen met bijvoorbeeld je knie.

Of automatiseren?

Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld gebruik te maken van een elektrisch systeem waarmee de lade opent als je er zachtjes tegenaan duwt. Een mooie plek om deze techniek te benutten is bijvoorbeeld bij een lade of kastdeurtje onder je spoelbak. Daarin kun je je afvalbak plaatsen zodat je tussendoor makkelijk snijafval kwijt kunt. Er zijn ook mechanische technieken hiervoor verkrijgbaar. Waarvoor je kiest hangt af van het gewicht van de lade en ook van je budget.

TIP 3: BEREIKBAARHEID
Hoe je het ook went of keert, er zijn plekken in de keuken waar je liever niet komt. De plekken waar je doorgaans lastig bij komt, zoals helemaal achterin of onderin je keukenkasten, vooral als je kasten lekker gevuld zijn. Dan moet je bijvoorbeeld op je hurken of je knieën voor een fondue-set dat je maar één keer per jaar nodig hebt. 

De juiste beweging

Dit probleem heb je vooral als je planken in je kasten hebt. Ga je voor een nieuwe keuken? Gun jezelf dan mooie grote lades. Met lades trek je namelijk de inhoud naar je toe in plaats van dat jij naar de inhoud beweegt. Zo kun je alle spullen makkelijk pakken, ook de achterste.

Lades zijn wel iets duurder dan planken. Zeker als je voor nog meer gebruikersgemak gaat en kiest voor een mechanisch of elektrisch open- en sluitsysteem zoals ik bij tip 2 heb besproken.
Als je keuzes gaat maken in je budget neem deze dan zeker in overweging! 

Tot zover mijn tips voor een logisch keukenontwerp. Ga je aan de slag neem ze dan mee! 




CHECK ONS!   dievorm.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten